Değerli okuyucular, bu sayımızda kariyeri; sizlere, adının taşıdığı resmi havadan kurtarıp, üniversitelerdeki kariyer günleri seminerlerimde de bahsettiğim konuşmalarıma paralel bir yapıda yazıya dökeceğim.
Kariyer kimine göre zorlu bir yolculuk, kimine göre zorlu bir yol, kimine göre yürüdüğü hayatta kendine eşlik eden bir yol arkadaşı. Benim için hiç bir zaman ilk iki seçenek olmadı, benim anlayışımda kariyer, varılması gereken bir yer değil, başarmayı hedef edindikçe zaten sizinle gelen bir yol arkadaşıdır. Her şeyden önce insan olalım, her şeyin başlangıcı budur, daha sonra ise donanımlı bir insan olalım ve kendimizi bilimsel alanda geliştirelim. Bu kapsamda “İnsana ve insanlığa değer verilmeyen köşe kalmasın.” felsefesini benimsedim.
Birçoğunuz gerek seminerlerimden, gerek sosyal medyadan, gerek sitemden biliyorsunuzdur, adına kariyer dediğimiz başarı odaklı bu noktaya nasıl geldiğimi. Ancak bilmeyen okuyucularımız için tekrar dile getirecek olursam; benim hayatımda kariyerimin başlangıç noktası hangi işi yapamayacağıma karar vermekti, çünkü hangi işi yapamayacağımı düşünürsem ona daha çok çaba sarf eder, onu başarmak için daha çok çalışırım. Ben ne olamazdım? Önce buna karar verdim. “Ben bilgisayar mühendisi olamam.” dedim. O zaman bilgisayar mühendisi olmalıydım. Olmak istediğiniz yere siz karar verirsiniz. Tabii sadece bilgisayar mühendisi olmak yetmiyor, alanında uzmanlaşmak şart. Benim bu konuda sizlere tavsiyem şudur; “İş hayatında bizi neler bekliyor?” sorusunu kendimize soralım. Hali hazırda alacağınız cevaba binaen, bir alanda uzmanlaşın. Neyin uzmanı olacağınıza karar verip, kendinizi o alanda geliştirin. Bilgisayar mühendisi olan arkadaşlara söylüyorum; “Ben bilgisayar mühendisiyim.” demek tam bir tanım değil, “Ne iş olsa yaparım.” demenin günümüz versiyonudur. “Ne iş yaparsınız?” sorusuna çok net bir cevap verin. “Ben PHP (Personal Home Page) Uzmanıyım.”, “Ben Csharp Uzmanıyım.”, “Ben Mobil Teknolojilerde Uzmanım.”, “Ben Network Uzmanıyım.”, “Ben Yapay Zeka Yazılımlarında Uzmanım.”, “Ben Veri Tabanı Uzmanıyım.” gibi, net yanıtlar verin. İş görüşmelerine bu şekilde giderseniz size kapılar aralanır. Rakiplerinizden bir adım önde olursunuz. Sizin o işe başlamanız yarın beş kişiye daha iş sahası açar, ertesi gün yirmi beş, yüz yirmi beş… bu sayı katlanarak artar. Makine mühendisiyseniz tasarım programlarına da, tezgaha da hakim olun. Ben makine mühendisiyim çizer geçerim demeyin. Elektronik mühendisiyseniz elektrik devrelerine, devre tasarım (PCB) yazılımlarına, donanım programlama araçlarına, kontrol sistemlerine hakim olun ve şunu bilin ki hangi alanda uzmanlaşırsanız uzmanlaşın, bilim ilk nefesten son nefese kadar icraat ister.
“Okul bitsin nasıl olsa iş bulurum.” gibi bir düşünceyle kariyer planlaması yapılamaz. Kişisel hayatınızda veya iş hayatınızda gelişimleriniz için vizyonlarınızı şimdiden belirlemeniz gerekir. Bunun için, öğrencilikte staj dönemlerini iyi değerlendirin. Ödev ve projelerinizin üzerinde durun. Öğrenci arkadaşlarımıza ödevler veriliyor, bazı projeler veriliyor, maalesef öğrenci psikolojisiyle, ödevdir yapsak da olur yapmasak da, proje dediğin nedir ki, akşam beş on dakikamızı ayırır hallederiz gibi, baştan savma bir şekilde ödevlerimizi, projelerimizi yapıyoruz. Bu da bizim öğrencilik ve staj dönemimizi işkence haline getirmemize neden oluyor. Şu öğrencilik bitse diye düşünmeyelim, bu öğrencilik hiç bir zaman bitmeyecek, o yüzden sevmesini bilelim ve öğrencilik sürecinde yaptığımız çalışmaları, projeleri endüstriye ve ekonomiye kazandıralım. Ben özgün bir insanım benim kendime ait fikirlerim, projelerim var onları hayata geçireceğim ve başarılı olacağım diye düşünürsek, hem öğrencilik hayatı keyifli hale gelir, hem sonrası için zemin oluşturulmuş olur.
“Asla pes etme; bir gün dönüp arkana baktığında bıraktığın izlerin yok olduğunu görsen dahi, doğru bildiğin yolda yürümeye devam et, çünkü seni takip edenlerden çok varacağın yerde kucaklayanlar olacaktır.” Yeter ki siz; nereye gittiğinize, ne yapmak istediğinize ve nerede olmak istediğinize karar vermiş olun ve bunu her yerde, herkese söyleyin. Kendinizi, seçtiğiniz alanlarda geliştirmeye başladıysanız artık, ya akıllı köyün delisi olacaksınız, ya deli köyün akıllısı…
Yeniliklere açık olalım, etrafımızda dönüp duran olaylara gözlemci olursak, olayların farkına varırsak, bir adım daha önde olma ayrıcalığını yakalayabiliriz. Ülkemizde artık robotik teknolojiler üretiliyor, yatırım maliyeti çok yüksek, hiç para kazandıracak bir iş değil ama aslında çok para kazandıracak bir iş, ülkeyi kalkındıracak bir alandır. Bu alanda yol almazsak, arabayı dışarıdan alırız, uçağı dışarıdan alırız, makineyi dışarıdan alırız, nitekim alıyoruz! Ülkemiz kendi ürününü üretmeli, yüksek teknolojiyi kullanmalı. Bu ülke geçmişteki gibi görkemli dönemlerini yeniden yaşayacak. Bu ülkede robotlar yapılacak, teknolojinin temsilcileri sizler olacaksınız, sizler güzel işler yapacaksınız, sizin başarılı olmanız ülkemizin başarılı olması demektir.
Siz yeter ki başarmak isteyin, ben bu işi yapacağım, ben bu alanda uzman olacağım deyin, kendinize inanın, motivasyonunuzu yüksek tutun, merak edin, araştırın ve içinizdeki coşkuyu asla yitirmeyin. Albert Einstein’ın söylediği gibi “Coşku, zekâdan daha önemlidir.” Coşku olmadan zekâmızın yapacağı bir yere kadardır. Bunu unutmayın! Doğru yöne gittiğinizden emin olun, odaklanın ve yürümeye devam edin. Tüm bunları yapıp, hissettikten sonra peki oldu mu, istediğimiz noktaya ulaştık mı? Hayır! Hiçbir zaman olduk demeyin, her geçen gün kendinizi geliştirmeye, yeniliklerle büyümeye devam edin. Benim benimsediğim başarı anlayışı hatta bir yerde hayat felsefesi budur, çalışanlarım da bu düşünceyi benimser.
Biz, yani AKINSOFT ailesi amatör profesyonelleriz, asla olduk demeyiz, hep en iyisi olmaya çalışırız. Sizden de istediğim budur. Doğru konumu seçeceksiniz, çalışma hayatında doğru insan olacaksınız. “Siz doğru yaşayın; hayalleriniz plan, planlarınız gerçek olur.” Ancak doğru anda, doğru zamanda, doğru yere bakmayı, doğru insanlarla olmayı, doğru araç-gereçlerle çalışmayı iyi bilirseniz ve gerçekten inanırsanız başarılı olabilirsiniz.
Yazımı noktalamadan önce, siz değerli Inovax okurlarına; “Hayatı akışına bırakmayın, yolunu siz çizin, yönüne siz karar verin.” diyorum. Çünkü “Akışına bırakılmış hayat; profesyonel bir fotoğraf makinesinde, otomatikte fotoğraf çekmeye benzer. Çekeceğiniz kareler amatördür!”
Özgür AKIN
Bilgisayar Yüksek Mühendisi
AKINSOFT Yönetim Kurulu Başkanı