1995 yılında kurmuş olduğumuz şirketimiz AKINSOFT bugün 24 yaşında ve ERP yazılımı başta olmak üzere 120’yi aşkın yazılımı, 2000’i aşkın çözüm ortağı ile Türkiye’nin en büyük yazılım şirketleri arasında yerini almış durumda. Kurulduğumuz günlerde belirlemiş olduğumuz 28 yıllık vizyonlarımızdan biri olan, “2010 yılında Robotik Teknolojiler konusunda Ar-Ge çalışmalarını başlatmak” hedefini, 2009 yılında gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımıza 8 yıl boyunca AKINSOFT bünyesinde kurduğumuz laboratuvarlarda devam ettik. 1995’te belirlemiş olduğumuz 2015 yılı vizyonumuzu gerçekleştirerek, Türkiye’nin ilk ve hatta birçok özelliği ile de ‘Dünyanın İlk İnsansı Robot Fabrikası’ unvanını AKINROBOTICS olarak aldık.
Ülkemiz adına dünya standartlarına erişmek ve yüksek teknolojiyi kendi topraklarımızda yaşatmak için; 24 yıl öz sermayemizle robot teknolojilerine yatırım yaptık. Amacımız; insanlığa ve bilime hizmet etmek. İnsanların monoton yaptığı, iş sağlığı ve güvenliğini tehdit edecek işleri robotlara yükleyerek, insanların daha nitelikli iş sahalarında çalışmalarını sağlamak. Bu bağlamda tarım, endüstri ve hizmet sektörü gibi farklı alanlara yönelik AKINCI, ADA, ARAT, PNCR ve ROBOT KOL başta olmak üzere 100’ün üzerinde çeşitli robotlar ürettik.
Gelecek nesillere ışık olması adına, eğitime destek kapsamında belirli günlerde fabrikamızda düzenlediğimiz teknik gezilerde, ülkemizin dört köşesinden gelen akademisyen, öğrenci ve teknoloji sever 20 binin üzerinde konuğa ev sahipliği yaptık. Bunun yanı sıra eğitim sektöründe projelerde kullanılacak; motorlar, geliştirme kartları ve robotik bileşenler gibi dünya standartlarına erişen yerli üretimimiz olan ürünleri, piyasanın 5’te 1’i fiyatlarla ve sponsorluklarımızla öğrencilerimize kazandırdık. Tüm üretimlerimizi kendi öz sermayemiz ve tamamen yerli imkânlarımız ile gerçekleştirdiğimiz AKINROBOTICS olarak bugün geldiğimiz nokta yerli ve milli teknolojimizin ulaştığı seviyeyi göstermesi açısından çok büyük bir öneme sahip. Robot üretimimizdeki mekanik sistem, elektronik sistem ve yazılımlarımızın tasarım ve üretimlerini, yüksek teknolojiye gönül vermiş ekibimizle birlikte gerçekleştirdiğimizi bir kez daha belirtmek isterim. Bu noktada yeni projemiz olan “robot kol” prototip çalışmamamıza değinmek istiyorum.
Robot kolu; programlanabilir özeliğe sahip mekanik parçaların bütünü ya da komplex bir robotun bir parçası olarak ifade etmek mümkündür. Günümüzde endüstrinin ayrılmaz bir parçası haline gelen robot kollar, CNC tezgâhları da dâhil çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılabilen geniş çalışma yelpazesine sahip olup; malzeme taşıma, otomasyonlu makina desteği, boyama, mekanik kesme gibi birçok uygulamada kullanılmaktadır. Bu doğrultuda bu teknoloji insan gücünü en aza indirerek ve hata payı oranını azaltıp üretim miktarını üst seviyelere çıkararak, günümüz teknolojisine önemli derecede katkı sağlamaktadır. 10. Yılımızı kutladığımız şu günlerde Türkiye’nin yerli Robotik Markası AKINROBOTICS olarak bizler de geliştirmiş olduğumuz robotik ürünlere bir yenisini daha ekledik:
“AKINROBOTICS Endüstriyel Robot Kol”
Henüz Ar-Ge süreci devam eden robot kol projemizin ilk prototiplerini kamuoyu ile paylaşmış bulunmaktayız. Çok amaçlı esnek hareket kabiliyeti ile nesneleri tutma, bırakma, yerleştirme ve taşıma işlerini yapacak olan robot kol, 6 eklemden oluşan kinematiği sayesinde çalışma uzayı içinde tüm noktalara istenilen doğrultuda erişim sağlayabiliyor. 80 cm uzunluk, 15 kg ağırlık, 3 kg taşıma kapasitesi ve 0.02 mm hassasiyet oranına sahip olan robot kolda kullandığımız aktüatörler de dâhil olmak üzere tüm mekanik ve elektronik tasarım, üretim ve yazılım geliştirmeleri kendi ekimiz tarafından gerçekleştirilmekte. Kullanıcılar robotu programlamak ve verilerini incelemek için de yine AKINROBOTICS tarafından geliştirilen ARGUI programını kullanabilirler. Sisteme bağlı tüm robot kolların belirlenmesi, telemetri verilerinin takip edilmesi, robotların anlık uyarıları kullanıcıya iletmesi gibi birçok işlemi gerçekleştirdikleri ARGUI, kullanıcı dostu fonksiyonlarla da çok kolay bir şekilde programlanabilmekte.
Robot kol; kavrayacağı nesneye göre çenelerin sıkma kuvvetini kullanıcı ara yüzünden ayarlayabilme, çok amaçlı esnek hareket kabiliyeti ile nesneleri tutma, bırakma, yerleştirme ve taşıma işlerini istenilen şekilde yapabilme, adaptive tutucularla nesneyi dışarıdan sararak kavrama, nesneyi içinden tutma, düz ve üst üste istiflenmiş parçalar ile büyük ve şekilsiz nesneleri kavrayabilme gibi farklı kabiliyetlere sahip. İnsanların çalıştığı tüm alanlarda onlarla birlikte çalışmak için üretilen Robot Kol; iş süreçlerinizin verimliliği arttırarak üretim maliyetlerinizi düşürecek ve uygulamalarınızı kolaylaştırarak otomatik hale getirecek. Ayrıca insan sağlığını olumsuz etkileyen yorucu ve güvenliksiz işlerde de bu robotlar devreye girecek. Teknoloji geliştikçe üretimi daha güvenli, daha hızlı, daha kârlı yapmak kaçınılmaz hale geldi. İş birlikçi robotlar anlamına gelen kolaboratif robotlar da bu bağlamda günümüzün birçok ihtiyacına karşılık verebilmek için tasarlanıyor. Fabrikalarda çalışan işçilere yardımcı olan kolaboratif robotlar üretim aşamalarında insanlarla etkileşime girerek iş süreçlerinin hızlı ve esnek bir şekilde otomatikleşmesini sağlıyor. Üretim hareketliliğinin artması ve teknolojinin gelişmesi insanları kendisine yardımcı makinaları kullanmaya zorlamıştır. Özellikle elektronik endüstrisinde yapılan işlemler hassas ve karmaşık olduğundan, hata oranını en aza indirgemek için etkili bir çözüm olan kol robotların, kırılgan ve pahalı elektronik ürünlerin üretiminde kullanılması kaçınılmaz bir hal almıştır.
Bugün, günümüz endüstri dünyasına baktığımızda iş birlikçi robotların, otomotiv sektörü başta olmak üzere her geçen gün artan talepler nedeniyle robotik pazarda en büyük payı oluşturduğunu söylememiz mümkün. Geleceğin endüstrisinde taşıma, kaynak, ameliyat, boyama gibi görevlerin yanında daha kreatif alanlarda da şu anki potansiyelin çok üstünde yer alacağını düşündüğümü belirtmek isterim.
Kullanılan aktüatörlerde dâhil olmak üzere tüm mekanik ve elektronik tasarım ve üretimleri, yazılım geliştirmeleri AKINROBOTICS tarafından yapılan Robot Kol ile kullanıcıların talebine göre tek robotlu sistemden tüm otomasyon hatlarınızdaki sistemlerinize çözüm sunabiliyoruz. Tüketicinin kullanım amacına ve şartlarına uygun şekilde tasarım imkânına sahibiz. Geçmişimizden aldığımız güç ve geleceği inşa etmeye olan inancımızla yüksek teknoloji yolunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özgürlük yolunda başarı, üretimle mümkündür. Üretirsen yıkılmazsın, üretirsen gelişirsin, üretirsen itaat etmez özgür olursun. Ülkemizin vizyonu; yerli ve milli üretim. Çok çalışıp, çok üreterek ülkemizi hedeflerine taşıma iradesini daha fazla göstermek zorundayız. Biz bu anlamda tamamen öz sermayemizle kurduğumuz robot fabrikamızla, dışa bağlı kalmadan, yüksek teknoloji ile yerli insansı robotlarımızı ürettik. 24 yıl yazılım ve 10 yıl robotik teknoloji alanında bu bayrağı zirveye taşımaya çalışan ekip arkadaşlarımı sizlerin huzurunda bir kez daha tebrik ediyorum. Biz üzerimize aldığımız “Türkiye’nin Vizyonu” sloganını, milli bilinçle taşıyarak, çalışmalarımıza tüm gayretimizle devam edeceğiz. Unutmayalım ki; “Yüksek teknolojiye gereken önemi vermeyen milletler, kendi topraklarında özgür olduklarını sanarak köle olmaya mahkûmdur.”
Nice 10. yıllarda görüşmek dileğiyle…
Dr. Özgür AKIN
AKINSOFT - AKINROBOTICS
Yönetim Kurulu Başkanı